Bekijk alle artikelen

‘Zonder vertrouwen geen goede samenwerking’

Een jaar geleden kreeg onder andere Strukton, als één van de vier contractanten, de strategische raamovereenkomst van Vitens gegund. Het gaat hier om een overeenkomst voor 8 jaren, waarin 400 km transportleiding aangelegd wordt. Inmiddels werken partijen een jaar samen. Tijd om eens te kijken hoe die samenwerking bevalt. Dat vragen we Jan Elzinga, programmamanager bij Vitens.

Versnelling en kennisoverdracht

Voor Vitens was het de eerste keer dat op basis van een raamovereenkomst werd gegund. ‘Om te versnellen en kennis te delen hebben we de markt nodig. Zonder deze input en samenwerking is het voor ons niet mogelijk ons doel te realiseren,’ aldus Elzinga.

Vitens heeft verschillende soorten werken, van water maken (zuiveren) tot en met transport. Vitens wint grondwater, zuivert het water en transporteert het naar reservoirs. Vanuit de verdeelstations loopt het de huishoudens in en de kranen uit. De orderportefeuille wordt steeds groter: de vraag naar water stijgt en de waterkwaliteit staat onder druk. Vitens investeert sinds 2018 daarom al enorm in transport (capaciteitsvergroting) en productie van zuiver water. Onderdeel hiervan is de raamovereenkomst voor aanleg en vervanging van de transportleidingen.

Samenwerking als hoofditem

Bij inschrijving van de opdracht werd samenwerking als essentieel onderdeel betiteld. ‘Partijen hebben we onder andere op basis van de leidende principes beoordeelt, te weten wederkerigheid, autonomie, eerlijkheid, transparantie en consistentie. Hier scoorde Strukton erg goed op. Nu nog steeds overigens,’ lacht Elzinga.

‘We merken dat we bij Vitens ook nog veel te leren hebben. Het is dan prettig om partners te hebben die proactief meedenken. We helpen elkaar. De sfeer is goed, zakelijk en open. Dat maakt dat we problemen bespreekbaar maken.’

Proactief en betrouwbaar

Elzinga vervolgt: ‘Bij een project lopen we nu vast op zakelijk recht, de afspraken met particulieren. Dat kan enorm vertragen. Strukton denk actief mee in een alternatieve route bijvoorbeeld. Zulke zaken zijn enorm waardevol. We werken nu een jaar met z’n allen samen; dat is nog relatief kort maar bevalt zeker al goed. Je moet elkaar vertrouwen, oog voor elkaar hebben en elkaar opleiden. Zonder vertrouwen kun je niet samenwerken.’

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft Strukton geselecteerd als één van in totaal vier aannemers voor de aanleg van watertransportleidingen in een raamcontract voor 8 jaar. Ondertekening raamovereenkomst, mei 2023.

Lees snel verder

Artikel

Strukton realiseert transportleidingen voor Vitens

Lees meer
Lees meer over Strukton realiseert transportleidingen voor Vitens

Pagina

Samenwerkingspartner

Lees meer
Lees meer over Samenwerkingspartner

Pagina

Leidingbouw

Lees meer
Lees meer over Leidingbouw