OPA8

Enkellaagse asfaltverharding, dubbele voordelen.

OPA8 is een innovatief alternatief voor tweelaags ZOAB: een enkele verhardingslaag met minimaal dezelfde geluidsreductie, lagere kosten en een langere levensduur. Ook op andere punten scoort het product positief. Op de A15 ligt een tracé OPA8 met uitstekende resultaten.

Offenporiger Asphalt is de volledige naam van dit mengsel dat uit Duitsland afkomstig is. OPA8 heeft 25% holle ruimte en een steenkorrel van maximaal 8 mm. Ondanks de geringe laagdikte wordt hierdoor – net als bij tweelaags ZOAB – een geluidsreductie van 6 dB(A) behaald. De verwachte levensduur van de zwaarbelaste rechterrijstrook is met minimaal 12 jaar zelfs langer dan van tweelaags ZOAB.

Op de A15 ligt een tracé OPA8 met uitstekende resultaten. De verwachte levensduur van de zwaarbelaste rechterrijstrook is met minimaal 12 jaar zelfs langer dan van tweelaags ZOAB.

Grote tracés, grote voordelen

Het innovatieve asfalt is ontwikkeld voor lange trajecten waar het aanbrengen van één verhardingslaag direct leidt tot een grote kostenbesparing. Zoals tussen de Maasvlakte en het Vaanplein waar Consortium A-Lanes A15 (onder meer Strukton) zo’n 1,2 miljoen m2 OPA8 heeft toegepast. Het asfalt voldoet aan alle eisen wat betreft geluidsreductie, stroefheid en remvertraging.

Voor het aanbrengen van OPA8 zijn minder grondstoffen en minder transportbewegingen nodig. Dat maakt de innovatie ook nog eens duurzaam.

Voordelen van OPA8

• Enkellaagse asfaltverharding, lagere kosten
• Kortere aanlegtijd, minder overlast
• Sterke geluidsreductie: 6 dB(A)
• Goede stroefheid en remvertraging
• Minimaal 12 jaar levensduur van de zwaarbelaste rechterrijstrook
• Grote CO2-reductie (30%) en gunstige milieuscore (MKI) over de hele levensduur

De geluidsreductie wordt bevestigd door het toegekende Cwegdek-certificaat.

OPA8-Plus

Nu ook: OPA8-Plus met het sterke bindmiddel Sealoflex® met een extra lange verwachte levensduur voor de rechterrijstrook van 14 jaar. Dit mengsel is succesvol toegepast op de A59 ter hoogte van het Drongelens Kanaal.

Kees Plug

Specialist Research & Development


+31620395319

De mooiste projecten in wegenbouw

Ons specialisme in wegenbouw

Pagina

Asfaltwegen

Lees meer
Lees meer over Asfaltwegen

Pagina

Betonwegen

Lees meer
Lees meer over Betonwegen