Bekijk alle artikelen

Succesvol in CO2-reductie met beton

Duurzaam verbreden van een deel van de N737. Met een uniek concept zijn deze regionale bedrijven er in geslaagd om de constructiedikte van een wegverbreding te reduceren.

De PAS/PFAS-problematiek in Nederland overstemt de berichtgeving. Maar dit betekent niet dat wij stilzitten. We nemen onze taak van het reduceren van CO2 zelfs zeer serieus. Strukton Civiel Noord & Oost en Ten Cate Geosynthetics hebben op de innovatieroute N737, een project met nieuwe toepassingen en innovaties een slimmigheid toegepast. Namelijk duurzaam verbreden van een deel van de N737. Met een uniek concept zijn deze regionale bedrijven er wederom in geslaagd om de constructiedikte van een wegverbreding te reduceren.

In eerdere samenwerkingen is deze wijze van verbreden al een succes gebleken. Maar wat maakt nu dat dit een succes is? Met deze toepassing zijn we erin geslaagd om in één werkgang de weg te verbreden en de constructiedikte te reduceren. Door de laagdikte van het beton, waarmee de weg verbreed wordt, te reduceren is een alternatieve wijze wapening toegevoegd. Dit gezamenlijk ontwikkelde hoge sterkte composiet TenCate CX-2 is uniek in zijn werking! Het hoge sterkte composiet voegt op een revolutionaire manier treksterkte toe aan wegenbouwbeton. Door het betonproduct te combineren met hoge sterkte composiet wordt de CO2 en stikstof uitstoot verminderd, er zijn minder grondstoffen nodig, de transportbewegingen zijn afgenomen en de bewerkingen aan de ondergrond zijn minder nodig.

Na diverse proeven in een laboratorium, de toepassing in diverse pilotprojecten en nu toegepast op de N737 kunnen we zeggen dat het succesvol is. Voor de toekomst zijn er mooie kansen en zelfs betonfietspaden, rijbanen en industriële terreinverharding zien wij als potentieel.