Bekijk alle artikelen

Geslaagde lunch voor SROI-bedrijven Goeree-Overflakkee

Er zijn aardig wat ondernemers op Goeree-Overflakkee die iets terug doen voor de maatschappij, waaronder Strukton Wegen & Beton. Op vrijdag 2 februari werden deze ondernemers in het zonnetje gezet. De gemeente Goeree-Overflakkee nodigde de bedrijven uit voor een heerlijke lunch bij DOK16 in Middelharnis.

Groene Kaart van gemeente Goeree-Overflakkee voor betrokken ondernemers als beloning voor de inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Maar er werd niet gegeten voor er een ander belangrijk onderdeel werd afgehandeld. Het was aan wethouder Berend Jan Bruggeman om de dag te openen. “We willen onze inwoners graag een kans geven”, vertelde hij. “In het begin was dat best lastig omdat SROI ook voor bedrijven heel nieuw was. Maar er is een kentering te zien.”

SROI staat voor ‘Social Return On Investment’. Dat wil zeggen dat de gemeente aan organisaties, die grotere opdrachten voor hen uitvoeren, vraagt om iets terug te doen. En dan specifiek voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat het bedrijf 5 procent van de waarde van de opdracht terug geeft aan de samenleving. Beter gezegd: de gemeente wil dat er sociale winst behaald wordt.

“We lunchen hier vandaag bij DOK16 op Hernesseroord en een beter voorbeeld is er bijna niet. Hier kun je heel goed zien wat er mogelijk is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, ging de wethouder verder. “Jullie bieden kansen aan mensen die daar enorm van groeien en opleven. Dat wordt heel erg gewaardeerd. Steeds meer bedrijven kloppen bij ons aan met de vraag of ze iets kunnen doen. En dat is een mooie vooruitgang.”

Groene kaart

Na de opening van de wethouder was het tijd voor de uitreiking van de Groene Kaarten. Deze Groene Kaart is in het leven geroepen door de gemeente als beloning voor de inzet van de organisaties. Maar de kaart kan ook gebruikt worden om bij andere gemeenten aan te tonen dat ze weten wat SROI is. De kaart laat zien dat ze hier op een creatieve manier invulling aan geven. Dat kan het bedrijf helpen om meer opdrachten binnen te krijgen.

De genodigden die een Groene Kaart kregen zijn organisaties die niet alleen hun SROI 100 procent hebben ingevuld. Zij hebben vooral veel moeite gedaan om dit op Goeree-Overflakkee te doen. De Groene Kaart werd in ontvangst genomen door de bedrijven Aannemersbedrijf Dorsman, Strukton Wegen & Beton vestiging Stellendam, Buurtdiensten Nederland, Zuidwester, Sjaloom Zorg, CuraMare, Samenwerkende Zorgboeren Zuid (Nollestee), Keep In Touch hulpverlening en Aannemingsbedrijf Stoutjesdijk.

Geslaagde lunch

Tijdens de lunch werd er lekker gegeten. Maar er ontstonden ook mooie gesprekken en contacten werden gelegd. De aanwezigen spraken over samenwerkingen en andere plannen. Kortom, een geslaagde lunch, vond ook wethouder Bruggeman.

“Het was leuk en heel lekker. Je ziet de mensen die hier werken ook stralen tijdens hun werk. Ze zijn blij met wat ze mogen doen en dat is mooi om te zien. Ik merkte aan de gesprekken aan tafel ook dat de bedrijven de lunch waardeerden. Ik heb echt wel wat goede gesprekken opgevangen. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”

Het volledige nieuwsbericht staat ook op de website van gemeente Goeree-Overflakkee: www.goeree-overflakkee.nl/geslaagde-lunch-voor-sroi-bedrijven