Bekijk alle artikelen

Nieuwe inrichting van straten Groot Gravenkwartier Almelo

In opdracht van de gemeente Almelo is Strukton Wegen & Beton gestart met de werkzaamheden in het Groot Gravenkwartier in Almelo. De afgelopen tijd zijn kabels en leidingen vernieuwd door nutsbedrijven. Nu gaat Strukton aan de slag met de herinrichting van de Grotestraat noord en de Kerkstraat. “Met het nieuwe straatbeeld, veel bomen, maar ook een prachtige verblijfsplek ter hoogte van de Kerkstraat, geven we een enorme impuls aan dit stadskwartier”, vertelt wethouder Jan Martin van Rees.

De nieuwe inrichting van de straten staat volgens hem niet op zichzelf. “Het is onderdeel van een totaalaanpak. Met pandeigenaren en investeerders werken we mee aan herstel van fraaie historische gevels. En we stimuleren de transformatie van winkelpanden. Die worden geschikt voor leuk wonen in de binnenstad. Een ander initiatief dat we samen met bewoners hebben ontwikkeld, de geveltuintjes, zorgt ervoor dat het straatbeeld nog mooier wordt. Natuurlijk blijft er ook plek voor ambacht, dienstverlening en ondernemen, ook al ligt het accent nu op wonen. Het past bij het Groot Gravenkwartier als een mooi stedelijk leefgebied.”

Start nieuwe inrichting Groot Gravenkwartier Almelo.

Start nieuwe inrichting Groot Gravenkwartier Almelo.

Waterkunstwerk

Bij de herinrichting wordt het Groot Gravenkwartier aantrekkelijk gemaakt voor de bewoners en bezoekers. Het wordt een visitekaartje van de binnenstad. Zo verzorgt Strukton de aanleg van een prachtig waterkunstwerk, geïnspireerd op de historie van de Grotestraat Noord en dat op warme dagen zorgt voor verkoeling. Voorbijgangers kunnen op de omliggende bankjes genieten van het kabbelende water en diverse fonteintjes. Ook het beeld dat hier stond komt terug.

Van rioolrenovatie tot groenwerkzaamheden

Strukton Wegen & Beton vervangt als onderdeel van de herinrichting het gemengde hoofdriool voor een gescheiden stelsel. Ook wordt relining aangebracht in het gemengd transportriool. De huis- en kolkaansluitingen worden vervangen, de bestrating en groenwerkzaamheden worden uitgevoerd en het waterkunstwerk wordt aangelegd. De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats:

  • De eerste fase van de werkzaamheden is van de Muldersgang tot de Hagengracht.
  • De tweede fase van de werkzaamheden is van de Hagengracht tot aan de Oranjestraat.
  • De planning is dat in het voorjaar van 2025 alle werkzaamheden zijn afgerond.

Samen werken aan een prettige leefomgeving.