Artikel
Werken aan een duurzame weg vraagt anders denken, een goede samenwerking en ook het inzetten van duurzame producten en materieel. Gemeente Enschede en Strukton Wegen & Beton zijn in de afrondende fase voor de duurzame Bosweg in Enschede. Van idee tot realisatie is in alle fases van het project intensief samengewerkt in bouwteam om zo te komen tot duurzamere oplossingen voor de Bosweg in Enschede.
Eind februari zijn de werkzaamheden gestart om het verouderde asfalt aan de Bosweg te vervangen. Uniek aan deze werkzaamheden is het werken met 100% circulair asfalt voor de onder- en tussenlaag en een deklaag met 65% recycling, die is aangebracht met een elektrische asfaltset. De asfaltmengsels worden geproduceerd op lage temperatuur en daarmee wordt de CO2-uitstoot gereduceerd. Ook worden materialen hergebruikt en is er een duurzamere vorm van bermbeton aangebracht met kunststofvezels en 30% betongranulaat. Hiermee voldoen we nu al aan de duurzaamheidsdoelstellingen vanuit het klimaatakkoord 2030, namelijk 55% reductie CO2-uitstoot en circulaire economie (50% reductie gebruik primaire grondstoffen).
De Bosweg ligt naast de campus, waar de Universiteit Twente gevestigd is. Een geasfalteerde weg die veel gebruikt wordt door omwonenden en studenten. De ideale plek om onderzoek te combineren met uitvoerende werkzaamheden. Strukton heeft samen met studenten van de Universiteit Twente gedurende het project, als onderdeel van de samenwerking met ASPARi, data verzameld vanuit gps en vanuit metingen via sensoren in de asfaltlagen. Op deze manier kan er tijdig bijgestuurd worden op processen van werkzaamheden en wordt er continu gekeken hoe projecten nog efficiënter ingestoken kunnen worden.
Met de circulaire materialen en emissiebeperkende uitvoering is de Bosweg in Enschede de duurzaamste weg in de omgeving. Uniek door duurzame oplossingen en succesvol in de samenwerking!
aldus de projectleider van gemeente Enschede.