De Scheveningse Bosjes is van oorsprong een duingebied en nu in gebruik als park. Strukton Wegen & Beton voert, in nauwe samenwerking met gemeente Den Haag, verschillende werkzaamheden uit om de Scheveningse Bosjes goed toegankelijk te houden voor de bezoekers en inwoners van stadsdeel Scheveningen.
Met meer dan 61 duizend inwoners en jaarlijks meer dan 13 miljoen bezoekers zijn er veel reisbewegingen in en om Scheveningen. Om te zorgen voor een fijne leefomgeving, zijn flora en fauna een belangrijk onderdeel van de leefbaarheid in een stad. De Scheveningse Bosjes is daarom een belangrijk park voor de omgeving. Door de centrale ligging is het belangrijk om rekening te houden met de bereikbaarheid maar ook om overlast voor de omgeving tot een minimum te beperken. Doordat het gaat om werkzaamheden in een natuurgebied is in nauwe samenwerking met de gemeente gekeken naar emissieloos werken. Hierdoor is onder andere besloten om elektrisch materieel in te zetten op het project.
Het park omvat circa 3 kilometer aan paden waarvan een groot gedeelte aan vervanging toe is. Het gaat hier om voet- en fietspaden van asfalt en wandelpaden van halfverharding. Om het park in de huidige staat te kunnen behouden worden, tijdens de werkzaamheden, de bomen die te dicht op de paden staan voorzien van boombeschermers en hekken. Ook worden er drukspreidende lagen van houtsnippers aangebracht om insporing van machines te voorkomen. Daarnaast worden er snoeiwerkzaamheden uitgevoerd langs de paden zodat bezoekers en inwoners vrij over de paden kunnen wandelen of fietsen.
Ook wordt er rekening gehouden met (beschermde) diersoorten in het gebied. Daarom vindt er dagelijks, voor de start van de werkzaamheden, een schouw plaats met een infrarood camera en worden de werkzaamheden in nauwe samenwerking met een ecoloog uitgevoerd. Zo kunnen werkzaamheden eventueel bijgestuurd worden.
Het omschakelen naar elektrisch materieel vraagt een andere denkwijze. Het gaat niet om het bijtanken bij een tankstation, maar om het overnacht opladen van zowel kleiner als groter materieel zoals een shovel of een kraan. Er is een groot mobiel accupakket in gebruik dat overdag op de kantoorlocatie opgeladen kan worden, waardoor het ’s nachts beschikbaar is op het project voor het opladen van het materieel. Met de inzet van elektrisch materieel en het gebruik van HVO100 brandstof wordt er binnen het project een reductie van minimaal 85% aan CO2-uitstoot gerealiseerd. Dit maken we samen mogelijk!
Met de keuzes die gemaakt zijn in dit project dragen we bij aan verschillende Sustainable Development Goals (SDG’s).