Bekijk alle artikelen

Ecoduct met geopolymeerbeton in Maarsbergen

In 2050 klimaatneutraal zijn, dat is de ambitie van provincie Utrecht. We willen met elkaar werken aan een klimaatbestendige provincie. Onderdeel daarvan is ook het inzetten van duurzame materialen en slimme oplossingen om nieuwe (bouw)projecten onderdeel te laten zijn van de duurzaamheidsambities. Provincie Utrecht en Strukton Wegen & Beton werken samen aan de bouw van een nieuw ecoduct ten zuiden van Maarsbergen en de herinrichting van een gedeelte van de N226.

Geopolymeerbeton verlaagt CO2 profiel

Geopolymeerbeton is een product in ontwikkeling dat nog nooit eerder bij een project voor provincie Utrecht is gebruikt. Het is een veelbelovende optie voor duurzamer beton omdat geopolymeer geen cement bevat waardoor het CO2 profiel met circa 50% tot 80% wordt verlaagd. De inzet van dergelijke duurzame oplossingen sluit aan bij de ambitie van de provincie om in 2050 klimaatneutraal te zijn (CO2-neutraal).

"Voor de ontwerpfase hebben wij al nagedacht in de plannen voor duurzaamheidsmaatregelen en oplossingen die we kunnen gaan toepassen."

Verbinden van natuurgebieden door ecoduct

In Nederland worden steeds vaker natuurgebieden doorkruist door infrastructuur. Daardoor kunnen dieren zich niet goed verplaatsen van het ene naar het andere natuurgebied. Als natuurgebieden te klein zijn en geïsoleerd, nemen de overlevingskansen af en ook de biodiversiteit. Daarom worden er ecoducten en faunatunnels aangelegd als onderdeel van Natuurnetwerk Nederland waar het nieuwe ecoduct over de N226 ook onderdeel van is.

Het nieuwe ecoduct verbindt verschillende natuurgebieden en wordt zo gebouwd dat het opgaat in de omgeving. Beton wordt zoveel als mogelijk verborgen in de natuur en er worden onder andere hergebruikte metselstenen ingezet die weer in lijn zijn met het nabijgelegen kasteel Maarsbergen. Naast een vleermuiskelder in het ecoduct worden er ook 3 faunatunnels op verschillende locaties onder de N226 tussen de A12 en Leersum gecreëerd.

Project

Ecoduct N226 Maarsbergen

Lees meer
Lees meer over Ecoduct N226 Maarsbergen

Pagina

Duurzaam bouwen

Lees meer
Lees meer over Duurzaam bouwen