Bekijk alle projecten

Herinrichting N270 Deurne – Limburgse Grens

Strukton kreeg zo veel mogelijk ruimte om haar expertise te geven in het plan van aanpak

Betere verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid op en rond de weg. Met dat doel werkten provincie Noord-Brabant, gemeente Deurne en Strukton Wegen & Beton aan de herinrichting van de N270 tussen Deurne en de Limburgse grens. Provincie Noord-Brabant heeft ervoor gekozen om dit project als een Best-Value project op de markt te zetten om hiermee de opdrachtnemer, Strukton in dit geval, zo veel mogelijk ruimte voor haar expertise te geven in het plan van aanpak.

Werkzaamheden

De herinrichting bestond uit de aanleg van parallelwegen en het aansluiten van erfaansluitingen op deze parallelwegen. Op die manier hoeft het verkeer niet meer direct de N270 op te draaien, wat de verkeersveiligheid vergroot. Er zijn nieuwe kruispunten met verkeerslichten gerealiseerd om veilig de N270 op en af te rijden. Daarnaast wordt de geluidsoverlast voor omwonenden verminderd door het plaatsen van geluidsschermen. Ook zijn nieuwe fietspaden aangebracht. Er was aandacht voor landschappelijke inpassing door onder andere de verbetering van de ecologische verbindingen.

Minder hinder

Naast de technische uitvoering was er in dit project veel aandacht voor de omgeving. Overlast is zo veel mogelijk voorkomen door een gefaseerde uitvoering en door omwonenden, weggebruikers en andere stakeholders actief te informeren en betrekken bij het project, onder andere via de Pylon app, bewonersbrieven en informatieavonden.

Duurzaam bouwen

De infrastructuur van de toekomst gaat naast bereikbaarheid en mobiliteit ook over duurzaam bouwen. In de herinrichting van de N270 Deurne-Limburgse grens paste Strukton Wegen & Beton gerecycled asfalt toe, bij transport zijn hernieuwbare brandstoffen gebruikt en Strukton heeft werkzaamheden uitgevoerd met emissieloos en emissie-arm materieel, voornamelijk door elektrische voertuigen in te zetten. Ook was er in het project aandacht voor ecologie met onder andere de plaatsing van vleermuisschermen en faunapassages.

Met het gerecycled asfalt, het gebruik van emissieloos en emissie-arm materieel en hernieuwbare brandstoffen dragen wij bij aan SDG 12 – verantwoorde consumptie en productie. Met de aandacht voor ecologie en het plaatsen van vleermuisschermen dragen wij bij aan SDG 15 – leven op het land.

 

Herinrichting N270 Deurne-Limburgse grens - samen duurzaam onderweg
Herinrichting N270 Deurne-Limburgse grens - bekijk de video
Werken aan de N270 met aandacht voor omgeving en natuur, bekijk de video
Zo bouwden we een compleet nieuwe kruising in één weekend
Herinrichting N270 voor betere veiligheid en leefbaarheid met aandacht voor duurzaamheid

Planning

In augustus 2023 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart voor de aanleg van de parallelwegen en het geluidscherm. Om zo min mogelijk hinder te veroorzaken zijn de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. In 2023 is als eerst de zuidkant van de N270 aangepakt. In 2024 volgde de noordzijde en in juni 2024 is de weg heropend. In het najaar van 2024 herplanten we nog bomen.

Het werk aan de N270 tussen Deurne en de Limburgse grens was al in uitvoering, maar lag vanwege de problematiek rondom stikstof stil. Begin mei 2023 besloten Gedeputeerde Staten dit project weer op te starten en verder uit te voeren. Het project lag stil vanwege de veranderde regels voor Wnb-vergunningen op gebied van natuurbescherming en stikstof. Kort samengevat: een project kan alleen maar uitgevoerd worden als het niet leidt tot neerslag van stikstof in Natura 2000-gebieden. In dit geval in de Deurnsche– en Mariapeel. Dit geldt zowel tijdens de aanleg als tijdens het gebruik van de weg. Deze eis kwam pas nadat Strukton al enkele maanden met de werkzaamheden bezig was.

In opdracht van de provincie heeft Strukton onderzocht welke maatregelen nodig zijn om geen neerslag van stikstof te hebben op de Deurnsche– en Mariapeel. Door meer elektrische machines en schonere fossiele machines in te zetten, door een andere fasering van de werkzaamheden en doordat stikstofruimte binnen het project benut kon worden is het gelukt om bij de aanleg geen neerslag van stikstof te hebben. Bij dit project was al duidelijk dat er door de reconstructie geen toename van verkeer zou zijn. Daarom is er ook geen extra stikstofneerslag door het gebruik van de weg. De pauzering van het project en de aangepaste fasering van de werkzaamheden leidden tot een uitloop van de planning van 6 maanden. In juni 2024 de weg ging de weg weer open.

Meer lezen?

Informatie over dit project is ook te vinden op de site van provincie Noord-Brabant, via N270 Deurne – Limburgse grens – Provincie Noord-Brabant

Nog niet uitgelezen?

Project

Onderdoorgang A2/N2: betere bereikbaarheid in Eindhoven Noordwest

Lees meer
Lees meer over Onderdoorgang A2/N2: betere bereikbaarheid in Eindhoven Noordwest

Project

Het sluitstuk van snelfietsroute F35 in Enschede

Lees meer
Lees meer over Het sluitstuk van snelfietsroute F35 in Enschede
Al onze projecten