Bekijk alle artikelen

Doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten officieel geopend

Veiliger, sneller en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute tussen Amersfoort en Bunschoten (de F199) is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is. Donderdag 16 mei werd de route officieel geopend in Amersfoort. Strukton Wegen & Beton werkte de afgelopen tijd in opdracht van de provincie Utrecht aan de aanleg van de doorfietsroute.

De feestelijke opening vond donderdagmiddag 16 mei plaats bij Jachthaven De Stuw in Amersfoort. Vrolijk zingende ijscoman Arthur schepte hier ijs voor alle fietsers. Ook werden er mocktails – alcoholvrije cocktails – geserveerd vanuit een bakfiets. Gedeputeerde André van Schie en wethouders Tyas Bijlholt (Amersfoort) en Rick Beukers (Bunschoten) openden gezamenlijk de doorfietsroute.

Gedeputeerde Van Schie: ‘Uiteindelijk willen we met brede, veilige en comfortabele doorfietsroutes mensen stimuleren om vaker de fiets naar het werk of school te pakken. Dat is gezond, beter voor het milieu en belangrijk om onze regio en de gemeenten bereikbaar en leefbaar te houden. Want de provincie groeit: in de toekomst komen er duizenden woningen bij. Dat maakt goede fietsverbindingen noodzakelijk. De doorfietsroute tussen Amersfoort en Bunschoten biedt ook scholieren extra ruimte en veiligheid op hun fietstocht van en naar school omdat het fietspad nu breder is en minder scherpe bochten heeft. De doorfietsroute mag je trouwens ook gewoon recreatief gebruiken hoor, het brengt je op heel mooie plekken. In dit geval bijvoorbeeld vanuit de Koppelpoort in Amersfoort naar de botterhaven in Bunschoten of omgekeerd: vanuit Bunschoten om bijvoorbeeld te winkelen in het mooie historische centrum van Amersfoort.’

Over de doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten

De nieuwe doorfietsroute tussen Amersfoort en Bunschoten is 9 kilometer lang en loopt voor een groot deel langs de autoweg N199. Het is een van de negen doorfietsroutes die de provincie Utrecht samen met gemeenten aanlegt om vlot, veilig en prettig in de provincie Utrecht te kunnen fietsen. De werkzaamheden aan de doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten zijn in de zomer van 2023 van start gegaan en in april 2024 afgerond. Strukton Wegen & Beton werkte in opdracht van de provincie Utrecht aan de aanleg van de doorfietsroute.

Waarom doorfietsroutes

De provincie Utrecht legt negen nieuwe doorfietsroutes in de provincie aan van zo’n 150 km in totaal. Dit gebeurt door bestaande fietspaden te verbeteren en aan elkaar te verbinden. Er komen een comfortabeler en waar mogelijk breder wegdek en herkenbare belijning en wegwijzers. Zo wordt het nog aantrekkelijker om ook voor langere afstanden de fiets te pakken. De provincie wil stimuleren om, zeker bij reizen binnen 15 kilometer, vaker de fiets te pakken. Vanzelfsprekend is het daarvoor belangrijk dat fietsen zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt wordt en dat begint bij goede fietspaden, waarop het soepel doortrappen is. Dat is goed voor ons klimaat, vermindert de files op de weg en is gezond. Op de doorfietsroutes zijn alle fietsers welkom, of je nu snel of rustig fietst. Je komt hier minder obstakels tegen en krijgt vaak voorrang op ander verkeer. Meer informatie over de doorfietsroutes is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/doorfietsroutes

Ontdek de F199

Op zaterdag 25 mei en 1 juni kan iedereen de F199 zelf ontdekken. Doe mee met een verrassende ontdekkingstocht over de net geopende doorfietsroute, leer anders kijken en deel je bevindingen op het ontdekkingsplein. Voor iedereen die meefietst is er een mini-ontdekgids en een gratis ijsje. Meer info over deze kennismakingsactie is te vinden op de website van Ikfiets.

Je leest dit nieuwsbericht ook op de website van de provincie Utrecht: Doorfietsroute Amersfoort-Bunschoten officieel geopend

Lees meer

Artikel

Aanleg doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten gevierd

Lees meer
Lees meer over Aanleg doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten gevierd

Artikel

Gastles over verkeersveiligheid tijdens werkzaamheden bij basisschool in Amersfoort

Lees meer
Lees meer over Gastles over verkeersveiligheid tijdens werkzaamheden bij basisschool in Amersfoort

Artikel

Laatste deel F35 tussen station Enschede en station Hengelo geopend

Lees meer
Lees meer over Laatste deel F35 tussen station Enschede en station Hengelo geopend